هزینه استفاده از دات نت فریم ورک چقدر است؟
پنجشنبه 3 مرداد 1392هزینه استفاده از دات نت فریم ورک چقدر است؟ <br/> سؤالی از طریق ایمیل از من پرسیده شده که ترجیح میدهم آنرا به صورت باز در اینجا پاسخ دهم. اگر فرض کنیم همین فردا مجبور شویم برای عمدهی کارهای خود لایسنس تهیه کنیم، آیا میتوان از ابزارهای موجود دات نت در یک شرکت تازه تاسیس (startup) استفاده کرد؟ آیا هزینهی کار با ویندوز واقعا بالا است؟ آیا ...
سؤالی از طریق ایمیل از من پرسیده شده که ترجیح میدهم آنرا به صورت باز در اینجا پاسخ دهم. اگر فرض کنیم همین فردا مجبور شویم برای عمدهی کارهای خود لایسنس تهیه کنیم، آیا میتوان از ابزارهای موجود دات نت در یک شرکت تازه تاسیس (startup) استفاده کرد؟ آیا هزینهی کار با ویندوز واقعا بالا است؟ آیا ...
همچنین عموم تازه واردان به این جمع هم از لیست امکانات رایگان مهیا که فقط پس از خرید یک لایسنس اولیه ویندوز در اختیار آنها خواهند بود، بیاطلاع هستند. بنابراین بد نیست اینها را با هم لیست کنیم.
سؤال: هزینه استفاده از دات نت فریم ورک چقدر است؟
پاسخ: رایگان است! از زمان ارائه ویندوز سرور 2003 به بعد، دات نت فریم ورک به عنوان یکی از کامپوننتهای اصلی ویندوز عرضه میشود و هر شخصی که مجوز اصلی استفاده از ویندوز را خریده باشد، به صورت خودکار مجوز استفاده از دات نت فریم ورک را هم خواهد داشت و نیازی نیست بابت آن هزینهی خاصی را متقبل شود. برای مثال ویندوز سرور 2003 ، دات نت 1.1 سرخود است و ویندوز 7 و ویندوز سرور 2008 ، دات نت سه و نیم سرخود هستند.
سؤال: آیا برای توسعهی دات نت حتما نیاز است تا ویژوال استودیوی چند هزار دلاری را خرید؟!
پاسخ: خیر! ویژوال استودیو، نسخههای مختلفی دارد و حتما نیازی نیست تا از نسخهی ultimate آن استفاده کنید. برای مثال نسخهی Express آن که توسط خود مایکروسافت ارائه شده، رایگان است (+). مهمترین تفاوت آن با نسخهی ultimate در این است که افزونه پذیر نیست و این مورد شاید برای خیلیها اصلا اهمیتی نداشته باشد چون عموما افزونههای بد نوشته شده، باعث ناپایداری IDE میشوند یا مثلا نسخهی ultimate به همراه MSTests جهت انجام سادهتر unit testing ارائه شده که در نسخهی Express وجود ندارد، این هم مهم نیست چون فریم ورکهای سورس باز آزمون واحد دیگری مانند Nunit ، MBUnit و غیره هم وجود دارند که اصلا نیازی به هیچ IDE خاصی جهت کار ندارند و مسایلی از این دست. یا برای سورس کنترل میشود از SVN ، Git ، مرکوریال و غیره هم همیشه استفاده کرد. اینها هم مستقل هستند از نوع IDE مورد استفاده.
همچنین یک گروه مستقل، IDE دیگری را به نام SharpDevelop تهیه کردهاند که بسیار با کیفیت بوده و از همه مهمتر سورس باز است و رایگان. خیلیها از کنترلهای این IDE در پروژههای خودشون استفاده میکنند (مثل syntax highlighting همراه آن و غیره)
در کنار تمام اینها، هیچ وقت دقت کردهاید که در پوشه دات نت نصب شده در ویندوز چه چیزهایی یافت میشوند؟! مثلا به آدرس C:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v4.0.30319 مراجعه کنید. فایل csc.exe همان کامپایلر خط فرمان سی شارپ است. کاری هم که IDE ها انجام می دهند این است که لیست فایلهای شما رو به صورت آرگومان به این برنامه ارسال میکنند. این اتوماسیون به صورت دستی هم میسر است. IDE شما میشود مثلا برنامه رایگان notepad++ ایی که syntax highlighting تمام زبانهای دات نتی را پشتیبانی میکند. سادهترین سیستم build شما یک فایل bat خواهد بود که csc.exe را مدیریت میکند.
علاوه بر تمام اینها، MonoDevelop را هم اضافه کنید. این IDE ، نسخهی ویندوزی هم دارد.
سؤال: من شنیدم دات نت فقط با SQL Server کار میکنه. این هم که گرونه؟!
پاسخ: خیر! نسخهی رایگان SQL server به نام SQL Server express هم موجود است و در نسخهی 2008 R2 آن محدودیت حجم بانک اطلاعاتی آن به 10 گیگ رسیده که برای اکثر کارها تا چند سال کافی است (+).
ضمنا قبلا در مورد لیست بانکهای اطلاعاتی قابل استفاده توسط دات نت فریم ورک مطلب نوشتم و در سایت موجود است. بنابراین دات نت اصلا به SQL Server محدود نیست (+).
سؤال: دات نت سورس بسته است! نه این اصلا خوب نیست؛ آینده نداره!
پاسخ: خیر. سورس کامل دات نت فریم ورک تحت مجوزهای MS-PL و MS-RSL چندسالی هست که منتشر شده و این مجوز (MS-PL) جزو مجوزهای معتبر و پذیرفته شده سورس باز است (+).
لینک دریافت
خبر مرتبط
ضمنا کارهای سورس باز مایکروسافت به این یک قلم ختم نمیشود. برای مثال به سایت CodePlex مراجعه کنید تا سورس کامل ASP.NET MVC نگارش 3 را دریافت کنید(+)، همینطور مجموعه کنترلهای WPF و Silverlight و غیرهای که تهیه کردهاند (+) و بسیاری موارد دیگر.
سؤال: دات نت که فقط روی ویندوز اجرا میشه. نه؛ این خوب نیست!
پاسخ: خیر! پروژهای سابقا تحت عنوان Mono وجود دارد/داشت (+) که توسط شرکت ناول اداره میشد و کار آن انتقال دات نت به لینوکس و سایر سکوهای کاری بود. پس از فروخته شدن ناول، این پروژه به ظاهر متوقف شد، اما تیم اصلی آن تحت نام دیگری به نام زاماریان (+) دوباره شروع به کار کرده و جالب اینجا است که تا دات نت 4 را هم تحت لینوکس پشتیبانی میکند(+). جهت اطلاع ASP.NET رو به صورت کامل میتونید تحت لینوکس اجرا کنید (+). همچنین سایر موارد پشتیبانی شده رو.
سؤال: وضعیت بازار کار دات نت در ایران چطور است؟
پاسخ: آقای محبی برنامهای رو درست کردهاند به نام کارویس که من مدتی است مشترک فید آن هستم تا حدودا از نیازهای عمومی بازار کار برنامه نویسی ایران اطلاع کسب کنم (+). نکتهی جالبی که در فید این برنامه مشخص است، درخواست بالای نیاز به برنامه نویس دات نت در کشور است. بالای 80 درصد آگهیها نیاز به برنامه نویس دات نت دارند.
در کنار تمام این مباحث، بحث «هزینه یادگیری و آموزش» را هم اضافه کنید. شاید یکی بیاد بگه CPP فلان، اون یکی بهمان! ولی این سؤالات هم برای من نوعی که تیم گوگل کروم نوشته شده با CPP رو مدیریت نمیکنم (و به قول اونطرف آبیها یک Average Joe هستم!) مهم هستند:
- چندتا کتاب فارسی آموزشی خوب در این زمینه در کشور موجود است. من یادم میاد اولین کتاب VC منتشر شده در کشور پس از 450 صفحه به شما یاد میداد چطور با MFC دکمه به صفحه اضافه کنید، چطور منو درست کنید و همین! این شد برنامه نویسی CPP!
- چند عدد انجمن رفع اشکال فعال را که تاریخ آخرین به روز رسانی و پرسش و پاسخ آنها مثلا دیروز بوده را در مورد زبان xyz میتوان یافت؟
- اگر به مشکل برخوردم، کسی هست به داد من برسه؟ چه زمانی؟! مثلا هفته بعد یا تا آخر امروز؟
- چندتا وبلاگ فعال در این زمینه موجود است؟ آیا هستند کسانی که در این زمینهها فعالانه مطلب منتشر کنند؟ اطلاع رسانی کنند؟
- اگر کارمند برنامه نویس شرکتی امروز قهر کرد، مدیر بخش توسعه تا چه زمانی میتونه یک نفر رو جایگزین اون کنه؟ مثلا تا آخر ماه یا تا آخر سال؟! اون هم با چه کیفیتی؟ با چه دستمزدی؟
و اینجا است که وضعیت دات نت در ایران بسیار مطلوبتر از موارد مشابه به نظر میرسد. از نظر تعداد کتاب فارسی مهیا، تعداد انجمن، تعداد وبلاگ فعال و غیره.
- C#.net
- 2k بازدید
- 2 تشکر