معماری لایه بندی نرم افزار #3
دوشنبه 16 اردیبهشت 1392معماری لایه بندی نرم افزار #3 <br/> نقش لایهی سرویس این است که به عنوان یک مدخل ورودی به برنامه کاربردی عمل کند. در برخی مواقع این لایه را به عنوان لایهی Facade نیز میشناسند. این لایه، دادهها را در قالب یک نوع داده ای قوی (Strongly Typed) به نام View Model، برای لایهی Presentation فراهم میکند.
Service Layer
نقش لایهی سرویس این است که به عنوان یک مدخل ورودی به برنامه کاربردی عمل کند. در برخی مواقع این لایه را به عنوان لایهی Facade نیز میشناسند. این لایه، دادهها را در قالب یک نوع داده ای قوی (Strongly Typed) به نام View Model، برای لایهی Presentation فراهم میکند. کلاس View Model یک Strongly Typed محسوب میشود که نماهای خاصی از دادهها را که متفاوت از دید یا نمای تجاری آن است، بصورت بهینه ارائه مینماید. در مورد الگوی View Model در مباحث بعدی بیشتر صحبت خواهم کرد.
الگوی Facade یک Interface ساده را به منظور کنترل دسترسی به مجموعه ای از Interfaceها و زیر سیستمهای پیچیده ارائه میکند. در مباحث بعدی در مورد آن بیشتر صحبت خواهم کرد.
کلاسی با نام ProductViewModel را با کد زیر به پروژه SoCPatterns.Layered.Service اضافه کنید:
public class ProductViewModel { Public int ProductId {get; set;} public string Name { get; set; } public string Rrp { get; set; } public string SellingPrice { get; set; } public string Discount { get; set; } public string Savings { get; set; } }
برای اینکه کلاینت با لایهی سرویس در تعامل باشد باید از الگوی Request/Response Message استفاده کنیم. بخش Request توسط کلاینت تغذیه میشود و پارامترهای مورد نیاز را فراهم میکند. کلاسی با نام ProductListRequest را با کد زیر به پروژه SoCPatterns.Layered.Service اضافه کنید:
using SoCPatterns.Layered.Model; namespace SoCPatterns.Layered.Service { public class ProductListRequest { public CustomerType CustomerType { get; set; } } }
در شی Response نیز بررسی میکنیم که درخواست به درستی انجام شده باشد، دادههای مورد نیاز را برای کلاینت فراهم میکنیم و همچنین در صورت عدم اجرای صحیح درخواست، پیام مناسب را به کلاینت ارسال مینماییم. کلاسی با نام ProductListResponse را با کد زیر به پروژه SoCPatterns.Layered.Service اضافه کنید:
public class ProductListResponse { public bool Success { get; set; } public string Message { get; set; } public IList<ProductViewModel> Products { get; set; } }
به منظور تبدیل موجودیت Product به ProductViewModel، به دو متد نیاز داریم، یکی برای تبدیل یک Product و دیگری برای تبدیل لیستی از Product. شما میتوانید این دو متد را به کلاس Product موجود در Domain Model اضافه نمایید، اما این متدها نیاز واقعی منطق تجاری نمیباشند. بنابراین بهترین انتخاب، استفاده از Extension Methodها میباشد که باید برای کلاس Product و در لایهی سرویس ایجاد نمایید. کلاسی با نام ProductMapperExtensionMethods را با کد زیر به پروژه SoCPatterns.Layered.Service اضافه کنید:
public static class ProductMapperExtensionMethods { public static ProductViewModel ConvertToProductViewModel(this Model.Product product) { ProductViewModel productViewModel = new ProductViewModel(); productViewModel.ProductId = product.Id; productViewModel.Name = product.Name; productViewModel.RRP = String.Format(“{0:C}”, product.Price.RRP); productViewModel.SellingPrice = String.Format(“{0:C}”, product.Price.SellingPrice); if (product.Price.Discount > 0) productViewModel.Discount = String.Format(“{0:C}”, product.Price.Discount); if (product.Price.Savings < 1 && product.Price.Savings > 0) productViewModel.Savings = product.Price.Savings.ToString(“#%”); return productViewModel; } public static IList<ProductViewModel> ConvertToProductListViewModel( this IList<Model.Product> products) { IList<ProductViewModel> productViewModels = new List<ProductViewModel>(); foreach(Model.Product p in products) { productViewModels.Add(p.ConvertToProductViewModel()); } return productViewModels; } }
حال کلاس ProductService را جهت تعامل با کلاس سرویس موجود در Domain Model و به منظور برگرداندن لیستی از محصولات و تبدیل آن به لیستی از ProductViewModel، ایجاد مینماییم. کلاسی با نام ProductService را با کد زیر به پروژه SoCPatterns.Layered.Service اضافه کنید:
public class ProductService { private Model.ProductService _productService; public ProductService(Model.ProductService ProductService) { _productService = ProductService; } public ProductListResponse GetAllProductsFor( ProductListRequest productListRequest) { ProductListResponse productListResponse = new ProductListResponse(); try { IList<Model.Product> productEntities = _productService.GetAllProductsFor(productListRequest.CustomerType); productListResponse.Products = productEntities.ConvertToProductListViewModel(); productListResponse.Success = true; } catch (Exception ex) { // Log the exception… productListResponse.Success = false; // Return a friendly error message productListResponse.Message = ex.Message; } return productListResponse; } }
کلاس Service تمامی خطاها را دریافت نموده و پس از مدیریت خطا، پیغامی مناسب را به کلاینت ارسال میکند. همچنین این لایه محل مناسبی برای Log کردن خطاها میباشد. در اینجا کد نویسی لایه سرویس به پایان رسید و در ادامه به کدنویسی Data Layer میپردازیم.
Data Layer
برای ذخیره سازی محصولات، یک بانک اطلاعاتی با نام Shop01 ایجاد کنید که شامل جدولی به نام Product با ساختار زیر باشد:
برای اینکه کدهای بانک اطلاعاتی را سریعتر تولید کنیم از روش Linq to SQL در Data Layer استفاده میکنم. برای این منظور یک Data Context برای Linq to SQL به این لایه اضافه میکنیم. بر روی پروژه SoCPatterns.Layered.Repository کلیک راست نمایید و گزینه Add > New Item را انتخاب کنید. در پنجره ظاهر شده و از سمت چپ گزینه Data و سپس از سمت راست گزینه Linq to SQL Classes را انتخاب نموده و نام آن را Shop.dbml تعیین نمایید.
از طریق پنجره Server Explorer به پایگاه داده مورد نظر متصل شوید و با عمل Drag & Drop جدول Product را به بخش Design کشیده و رها نمایید.
اگر به یاد داشته باشید، در لایه Model برای برقراری ارتباط با پایگاه داده از یک Interface به نام IProductRepository استفاده نمودیم. حال باید این Interface را پیاده سازی نماییم. کلاسی با نام ProductRepository را با کد زیر به پروژه SoCPatterns.Layered.Repository اضافه کنید:
using System; using System.Collections.Generic; using System.Linq; using System.Text; using SoCPatterns.Layered.Model; namespace SoCPatterns.Layered.Repository { public class ProductRepository : IProductRepository { public IList<Model.Product> FindAll() { var products = from p in new ShopDataContext().Products select new Model.Product { Id = p.ProductId, Name = p.ProductName, Price = new Model.Price(p.Rrp, p.SellingPrice) }; return products.ToList(); } } }
در متد FindAll، با استفاده از دستورات Linq to SQL، لیست تمامی محصولات را برگرداندیم. کدنویسی لایهی Data هم به پایان رسید و در ادامه به کدنویسی لایهی Presentation و UI میپردازیم.
Presentation Layer
به منظور جداسازی منطق نمایش (Presentation) از رابط کاربری (User Interface)، از الگوی Model View Presenter یا همان MVP استفاده میکنیم که در مباحث بعدی با جزئیات بیشتری در مورد آن صحبت خواهم کرد. یک Interface با نام IProductListView را با کد زیر به پروژه SoCPatterns.Layered.Presentation اضافه کنید:
using SoCPatterns.Layered.Service; public interface IProductListView { void Display(IList<ProductViewModel> Products); Model.CustomerType CustomerType { get; } string ErrorMessage { set; } }
این Interface توسط Web Formهای ASP.NET و یا Win Formها باید پیاده سازی شوند. کار با Interfaceها موجب میشود تا تست Viewها به راحتی انجام شوند. کلاسی با نام ProductListPresenter را با کد زیر به پروژه SoCPatterns.Layered.Presentation اضافه کنید:
using SoCPatterns.Layered.Service; namespace SoCPatterns.Layered.Presentation { public class ProductListPresenter { private IProductListView _productListView; private Service.ProductService _productService; public ProductListPresenter(IProductListView ProductListView, Service.ProductService ProductService) { _productService = ProductService; _productListView = ProductListView; } public void Display() { ProductListRequest productListRequest = new ProductListRequest(); productListRequest.CustomerType = _productListView.CustomerType; ProductListResponse productResponse = _productService.GetAllProductsFor(productListRequest); if (productResponse.Success) { _productListView.Display(productResponse.Products); } else { _productListView.ErrorMessage = productResponse.Message; } } } }
کلاس Presenter وظیفهی واکشی داده ها، مدیریت رویدادها و بروزرسانی UI را دارد. در اینجا کدنویسی لایهی Presentation به پایان رسیده است. از مزایای وجود لایهی Presentation این است که تست نویسی مربوط به نمایش دادهها و تعامل بین کاربر و سیستم به سهولت انجام میشود بدون آنکه نگران دشواری Unit Test نویسی Web Formها باشید. حال میتوانید کد نویسی مربوط به UI را انجام دهید که در ادامه به کد نویسی در Win Forms و Web Forms خواهیم پرداخت.
- C#.net
- 2k بازدید
- 1 تشکر